Duurzaamheid

Ons bureau bestaat sinds de jaren ‘90 en hoewel duurzaamheid de laatste jaren bijna een commercieel item is geworden, is het voor ons bureau altijd een belangrijke ontwerpoverweging geweest. Duurzaamheid valt bij ons uiteen in twee hoofdonderwerpen: De mens, en de vormgeving en materialisering.

De mens

Een duurzaam gebouw is een gebouw met een belangrijke meerwaarde voor de gebruiker en de maatschappij. Het ideaal is dat mens en leefomgeving samensmelten. Zo draagt een bouwwerk bij aan het leven van mensen. Als het gebouw goed voor de gebruiker is, zal de gebruiker ook goed voor het gebouw zijn en dat levert een duurzame symbiose op.
Een gebouw met zo’n betekenis voor mens en maatschappij kan het monument van de toekomst worden. Dat is een maximale waarde en dus een minimale verspilling. Ons eerste gebouw in 1993 was een woninguitbreiding voor een keuken en een eetplek. Een gebouw volledig uit inlands naadhout. De eigenaar vertelde ons dat het zo goed voelt dat ze meer in de keuken wonen dan in de woning. Bij de jaarlijkse kerstkaart bevestigt hij nog steeds hun blijdschap. In Leesonhof, een wijk in Ederveen die wij gerealiseerd hebben, hebben we gestreefd naar maximale uiting van individualiteit. Opmerkelijk is dat juist hierdoor een grote saamhorigheid is ontstaan in de wijk. Voor zulke processen zetten wij ons bij iedere bouwopgave in, dat is ons inziens een belangrijk aspect van duurzaamheid.

De vormgeving en materialisering

Natuurlijk is het meer gebruikelijk om over duurzaamheid te spreken verbandhoudende met energieverbruik en materialisering. Wij vertalen dat naar zeer bewust omgaan met de belasting van het gebouw voor de aarde. Respectvol omgaan met schaarse middelen en de aarde is voor ons vanzelfsprekend.
Daarnaast gebruiken wij de uitstraling van materialen in hun natuurlijke hoedanigheid voor onze architectuur. Wij vinden het daarbij van belang om de materialen zoveel mogelijk lokaal te betrekken, om zo vervoer te minimaliseren, aan te sluiten bij lokale gebruiken en lokale werkgelegenheid te stimuleren.
Wij zoeken de duurzaamheid van het gebouw in het bouwkundige: De vorm en de toegepaste materialen. Het is ons inziens belangrijker het gebouw goed te isoleren, dan er veel installaties in te stoppen. Ook is het van belang om de vorm maximaal af te stemmen op de situatie en de bezonning. We realiseren liever een goed overstek dan dat we koelen. Tenslotte proberen we zeer bewust om te gaan met de materialen. In de eerste jaren van ons bestaan hebben wij b.v. een sportclubhuis gerealiseerd voor 4 verenigingen. Omdat hier veel kozijnwerk in zat en het wel van belang was dat duurzaam (in de zin van dat het lang meegaat) hout werd toegepast, hebben we gezocht naar alternatieven voor het traditionele ‘Dark Red Meranti’. Wij hebben geregeld dat het bedrijf dat ons daarbij hielp, een lezing kon geven voor de gemeente. In het project is een bijzondere en duurzame (in de zin van goed voor het milieu) houtsoort toegepast.

Projecten

Hoewel duurzaamheid voor ons bij elk project een rol speelt, hebben we de afgelopen tijd bovenstaande projecten mogen realiseren waarbij duurzaamheid een belangrijk item was. Klik op één van de afbeeldingen om meer over de projecten te bekijken.

SYNARGIO architecten B.V. | Stationsweg 9 | 6711 PJ  EDE | Postadres: Postbus 8243 | 6710 AE  Ede
t: 0318 618 311 | i: www.synargio.nl | e: mail@synargio.nl | kvk: 93444583 | btw: NL866403152B01

privacybeleid