Woningbouw Gasfabriekterrein
 

Gasfabriekterrein Scherpenzeel


Scherpenzeel is een karakteristiek dorp. Vooral het centrum rond de oude hervormde kerk kent een authentieke sfeer. Dicht tegen het oude centrum aan staat Huize Scherpenzeel in een prachtige parkachtige omgeving. Ten noorden van Scherpenzeel ligt, als onderdeel van het landgoed Scherpenzeel, het landgoed Oud Willaer. De te ontwikkelen locatie ‘het gasfabriekterrein’ ligt tussen deze twee gebieden van hoge kwaliteit. De architectuur op deze locatie zou net als het centrum en het landgoed z’n wortels in de historie van Scherpenzeel moeten hebben. Zo’n bron ligt er: hier op het gasterrein heeft de oude gasfabriek gestaan. Een zeer karakteristiek gebouw waar het gas voor Scherpenzeel uit steenkool gedestilleerd werd.

De architectuur die wij ontwikkeld hebben voor deze locatie is geïnspireerd op de bebouwing die hier vroeger stond. Architectuur met z’n wortels in de historie van Scherpenzeel, klaar voor de toekomst. Niet historiserend gekopieerd, maar eigentijdse architectuur verwant aan karakteristieken van de oude fabriek.

De vormgeving van de oude gasfabriek was gebaseerd op rationaliteit en doelmatigheid. Op een zelfde wijze is de bouwtechniek voor dit werk opgezet: voortkomend uit productie in plaats van ambacht, met eenvoudig realiseerbare architectonische middelen en detaillering. Een vormgeving die doet herinneren, maar die gestoeld is op moderne bouwtechnieken. Een gebouwontwerp waarmee voor een lage bouwprijs hoge architectonische en bouwkundige kwaliteit kan worden behaald.

Projectnummer:  184
Projectnaam: Gasfabriekterrein
Adres:  Gaslaan, Willaerlaan, Wilgenhof
Plaats: Scherpenzeel
Betreft: 14 grondgebonden woningen en 16 appartementen
Opdrachtgever: Woonstede
Bouwer: Zegers Bouw
   
Ontwerp: 2012
Realisatie: 2012-2013
   
Links: Woonstede
  Zegers Bouw

SYNARGIO architecten B.V. | Stationsweg 9 | 6711 PJ  EDE | Postadres: Postbus 8243 | 6710 AE  Ede
t: 0318 618 311 | i: www.synargio.nl | e: | kvk: 93444583 | btw: NL866403152B01

privacybeleid