3D-Geprinte Eco Starterswoning

3D-Geprinte Eco Starterswoning

Vanuit een voorliefde voor de mogelijkheden van digitale productiemethoden hebben wij ons het afgelopen jaar gestort op het 3D-betonprinten. Samen met woningbouwcorporatie Woonstede, Bruil en bouwbedrijf Kreeft is hieruit een project ontstaan van grondgebonden rijwoning voor kleine huishoudens.

Het 3D-printen maakt het mogelijk om het materiaalgebruik te minimaliseren omdat door de vrije vorm constructieve optimalisatie kan worden gezocht. Daarnaast biedt de techniek de mogelijkheid om na te denken over de reductie van aansluitdetails en daarmee reductie van bouwkosten en onderhoud. Naast deze functionele optimalisatie biedt de vormvrijheid ongekende mogelijkheden. Ook is het zo dat er geen enkele reden is om in herhaling van elementen te denken. Als de robot maar door kan printen, maakt het niet uit in welke baan deze beweegt. Daarmee kan elk element uniek worden.

Deze voordelen zijn optimaal benut in dit ontwerp. De beton wordt toegepast waar het het beste in is: Op een duurzame wijze scheiden en dragen. Overspannen van een ruimte ligt bij de huidige stand van de techniek nog moeilijk omdat het materiaal ongewapend is en daarmee geen trek kan opnemen. Daarom is voor het dak gekozen voor kruislings gelamineerd hout, ook wel crosslaminated timber (CLT) genoemd. Een zeer duurzame en CO2 neutrale oplossing. Dat geldt ook voor de dakisolatie uit houvezelplaat. Het dak wordt afgedekt met een sedum dak.

De indeling wordt verzorgt door geprefabriceerde units. De woningen bestaan daarmee uit slechts enkele elementen die in de bouw slechts geassembleerd hoeven te worden. Daarmee is de belasting door bouwactiviteiten op de kavel minimaal. Dat is niet alleen fijn voor omwonenden, maar minimaliseert ook de belasting van de natuur en de uitstoot van stikstof.

 
Projectnummer:  255
Projectnaam:  3D-Geprinte eco starterswoning
Locatie: Nader te bepalen
Opdrachtgever: Woonstede
Bouwer: Bouwbedrijf Kreeft
   
Ontwerp:  2019
   
Links: Woonstede
  Bouwbedrijf Kreeft

SYNARGIO architecten B.V. | Stationsweg 9 | 6711 PJ  EDE | Postadres: Postbus 8243 | 6710 AE  Ede
t: 0318 618 311 | i: www.synargio.nl | e: | kvk: 93444583 | btw: NL866403152B01

privacybeleid