Uitvindersbuurt veld D Ede
 

Uitvindersbuurt veld D Ede


Veld D is het sluitstuk van de Uitvindersbuurt. Net als een puzzelstuk moet het aan de randen passend aansluiten en iets toevoegen aan het geheel.

Omgeving

Bij de nieuwe Maanderbuurtweg sluit het plan aan bij de rest van Ede. De Nieuwe Maanderbuurtweg is via de Verlengde Maanderweg, de Maanderweg en het Maandereind het contact van het historisch buurtschap de Maanen met het centrum van Ede.

Voor ons is dit een kans om de Uitvindersbuurt een band aan te laten gaan met de rest van Ede; Temeer omdat de Nieuwe Maanderbuurtweg bestaat uit lintbebouwing die voor Ede kenmerkend is. Individuele woningen met een variëteit aan details en overwegend bruinrode bakstenen.

De lange bouwblokken van rijwoningen aan de Huygensstraat en de Doornlaan zijn typerend voor de Uitvindersbuurt. Mooi gedetailleerde architectuur uit gele baksteen met een bruinrode kap en vaak witte accenten. De individualiteit (de herkenbaarheid per huis) die voor de Nieuwe Maanderbuurtweg juist zo karakteristiek is, ontbreekt hier volledig. Aan de zuidoostzijde sluit het plan aan op het centrale park dat wordt omzoomd door hoge gebouwen die aan weerszijde vaak een lager gebouwdeel kennen. Ze zijn soms zeer horizontaal en soms juist heel verticaal geleed.

Architectuur

Voor de invulling van veld D is gezocht naar een vormgeving die recht doet aan de karakteristieken van de Uitvindersbuurt én die een relatie aangaat met de meer individuele woningbouw van Ede.

Aan de nieuwe Maanderbuurtweg is deze relatie het sterkst, terwijl het toch een familie blijft met de overige woningbouw van dit veld. Het zijn individuele woningen, met naast de gele baksteen veel roodbruine onderdelen.

De flanken aan de Huygensstraat en de Doornlaan zijn rijwoningen met een doorlopende kap. Anders dan gebruikelijk in de Uitvindersbuurt is de gevel onderverdeeld in diverse gebouwdelen waardoor een grotere individualiteit ontstaat. Sommige gebouwdelen verwijzen met hun donkere steen naar meer oorspronkelijke bebouwing aan de Nieuwe Maanderbuurtweg. Andere gebouwdelen kennen frisse, witte gevelaccenten die in de Uitvindersbuurt veelvuldig voorkomen.

Aan het park neemt het aantal bruinrode gebouwdelen verder af. Het appartementengebouw in het midden van deze zijde kent grote verticale, witte openingen die in het hoogste deel samenkomen in een groot horizontaal balkon uit gele baksteen.

De architectuur kent een beperkt aantal middelen dat op verschillende wijzen wordt ingezet om het plan mooi te laten aansluiten op de gevarieerde omgeving en de Uitvindersbuurt als geheel een band geeft met Ede.

Projectnummer: 210
Projectnaam: Uitvindersbuurt, veld D
Adres: Nieuwe Maanderbuurtweg, Huygensstraat, Doornlaan
Plaats: Ede
Betreft: 39 grondgebonden woningen en 24 appartementen
Opdrachtgever: Woonstede
Bouwer:  Plegt-Vos
   
Ontwerp: 2016-2017
Realisatie: 2017-2018
   
Links: Woonstede
  Plegt Vos

SYNARGIO architecten B.V. | Stationsweg 9 | 6711 PJ  EDE | Postadres: Postbus 8243 | 6710 AE  Ede
t: 0318 618 311 | i: www.synargio.nl | e: | kvk: 93444583 | btw: NL866403152B01

privacybeleid